Geen prullenbakken vol met afval, geen wekelijks tripje naar de winkel om nieuwe luiers te halen en het leukste van alles... leuke printjes! Kortom wij zijn tevreden. Ons zoontje is nu bijna 2 jaar en vanaf zijn geboorte gebruiken we wasbare luiers. Wij hebben het 2-delig systeem met een binnenbroekje en buitenbroekje. Het inlegvel zorgt ervoor dat de meeste poep weggegooid kan worden. De was routine zit er snel in en kost nauwelijks tijd. Je gooit eenvoudig het wasnet met de luiers in de was, we hangen de luiers dicht bij de kinderkamer en daarna gooi je alles weer in de la. Klaar voor de volgende ronde. Bij de opvang gebruiken ze helaas wel wegwerpluiers. Wij krijgen vaak vieze kleding mee terug omdat alles weer onder de poep zit. Een gouden tip zijn de wasbare billen- en gezichtsdoekjes. Dit scheelt ook enorm veel afval.
Een leuke anekdote. Ik kwam een keer een hele kidneyboon tegen toen ik de luiers uit de wasmachine haalde. Die kon zo terug het blikje in. Die is dus opgegeten, door het hele menselijk systeem gegaan, uitgepoept, op 60 graden gewassen en toch kwam die er zo goed als nieuw uit. Dat zijn pas sterke rakkers. De meeste poep wordt netjes opgevangen in het inlegvel en beland in de prullenbak, maar soms komt er wat naast en dat gooi ik gewoon in de wasmachine. Wordt allemaal keurig schoon.
Heeft u de wasbare luier al geprobeerd? De wasbare luiers is gemaakt van een stof die goed urine opneemt en kan worden uitgewassen. De luiers bieden veel voordelen zoals comfort voor uw kind, leuke printjes, u bespaart er geld mee en het is milieuvriendelijk.
Als gemeente Voorst kijken wij naar mogelijkheden om afval te verminderen. En producten die veel afval geven zijn bijvoorbeeld wegwerpluiers en incontinentiemateriaal. Daarom kijken wij graag naar producten die minder afval veroorzaken zoals het gebruik van wasbare luiers.
Aanbieding
Wij bieden voor de eerste vijftien aanmeldingen 250 euro korting op een nieuw wasbaar luierpakket. Voor tweedehands en gehuurde pakketten geldt een korting van 50% op het aankoopbedrag met een maximum van 250 euro. Daarnaast kan iedereen gratis onafhankelijk advies op maat krijgen over welke wasbare luiers het beste bij uw kind passen. En het gebruik van de wasbare luiers. Voor het advies werken wij samen met Marga Kliphuis, consulent van de Wasbare Luierwereld. Dit is een onafhankelijk kennisplein over wasbare luiers.
Aanmeldingsprocedure
- Wilt u zich aanmelden voor de actie of advies krijgen? Stuur dan een mail met uw naam, woonplaats en telefoonnummer naar duurzaam@voorst.nl. Vermeld hierbij ook of u zich aanmeldt voor de kortingsactie, een adviesgesprek, of voor beide.
- U ontvangt per mail een bevestiging van uw aanmelding.
- Als u heeft gekozen voor een adviesgesprek, dan neemt de consulent van de Wasbare Luierwereld contact met u op om een adviesgesprek in te plannen. U heeft een online gesprek waarin u al uw wensen kunt delen en advies krijgt over het pakket dat het beste bij uw kind past.
- Als u heeft gekozen voor de kortingsactie, bestelt u het pakket en stuurt de factuur naar duurzaam@voorst.nl, daarna ontvangt u uw korting.
Ervaring van Jelleke Bosma
Voor- en nadelen
Wat zijn de voordelen van wasbare luiers?
- Goedkoop
Het gebruik van wasbare luiers is goedkoper. Ook als u het water, het wasmiddel en de kosten voor energie meerekent, bent u goedkoper uit. U bespaart gemiddeld 500 euro per kind voor de hele luierperiode. - Milieuvriendelijk
Het is beter voor het milieu. Een wegwerpluier kunt u maar één keer gebruiken. Terwijl u een wasbare luier zelfs voor meerdere kindjes kunt gebruiken. Daarnaast bespaart u een hoop afval. - Geen chemicaliën
Wegwerpluiers bevatten schadelijke en hormoonverstorende stoffen zoals dioxine. Bij wasbare luiers is dat niet het geval. - Altijd luiers in huis
Met de wasbare luiers heeft u altijd luiers in huis. U hoeft niet meer naar de winkel te rennen als ze onverwacht op zijn. - Leuke designs
Er zijn heel veel verschillende hippe, vrolijke printjes en kleuren.
Wat zijn de nadelen van wasbare luiers?
- Meer ruimte
De luiers zijn wat groter en nemen meer ruimte in. - Hoge aanschafkosten
Wilt u (volledig) overstappen op wasbare luiers dan betaalt u in één keer een hoog bedrag voor een pakket van ongeveer 24 luiers. Maar op de lange termijn zijn wasbare luiers goedkoper. - Tijd
U bent meer tijd kwijt dan bij wegwerpluiers. De luiers moeten gewassen worden, in -en uit elkaar gehaald en/of gevouwen en opgehangen.
Ervaring van Herman Oussoren
Wij hebben al jarenlang een fijne ervaring met wasbare luiers. De merken die we nu gebruiken zijn LittleLamb en Bambino Miosolo. De eerste bestaat uit twee delen en houdt alles uitstekend binnenboord. De tweede functioneert bijna evengoed en heeft als voordeel dat ze mooie printjes en iets minder volume hebben. Daarnaast bestaan ze uit één geheel. Wasbare luiers lijken duur, maar als je altijd wegwerpluiers koopt, is dat duurder. En die zorgen voor een flinke aanslag op het milieu en onze leefomgeving. De weinig extra moeite die we doen om wasbare luiers te gebruiken vinden wij meer dan voldoende waard. Wat we ook fijn vinden is dat onze kinderen merkbaar snel zindelijk worden. Ook een voordeel voor het milieu en je portemonnee, en voor alle verschoonmoeite eromheen.
Veelgestelde vragen
Hoe ziet de aanmeldprocedure eruit?
- U stuurt een mail met uw naam, woonplaats en telefoonnummer naar duurzaam@voorst.nl. Vermeld hierbij ook of u zich aanmeldt voor de kortingsactie, een adviesgesprek, of voor beide.
- U ontvangt een bevestigingsmail met uitleg over de aanvraagprocedure.
- Wij geven uw gegevens door aan de Wasbare Luierwereld. Zij geven u advies op maat over welk luierpakket het beste bij uw kind past.
- Daarna kunt u het gewenste pakket kopen. Dat kan via de webshops op de website van de Wasbare Luierwereld. Hierbij is het belangrijk dat u de factuur bewaart.
- Vervolgens stuurt u de factuur naar duurzaam@voorst.nl met uw bankgegevens.
- Wij storten de korting op uw rekening.
- Na enige tijd ontvangt u een e-mail waarin wij naar uw ervaring met de wasbare luier vragen.
Hoeveel wasbare luiers heb ik nodig?
Voor een kind zijn er gemiddeld 24 wasbare luiers nodig. U verschoont 4 tot 6 keer per dag, na maximaal 3 dagen doet u een was en terwijl uw luiers drogen gebruikt u de overige luiers.
Is het niet vies?
Plas en poep ruiken nooit heel fris, maar veel mensen vinden juist wegwerpluiers meer stinken vanwege de chemicaliën. Daarnaast blijven wegwerpluiers langer in een container liggen. Wasbare luiers blijven minder lang vies liggen. Er zijn speciale producten zoals wetbags en wasnetten om de luiers in te bewaren totdat ze gewassen worden. U leegt de zak in de wasmachine en die doet het werk. Ontlasting kunt u in de wc schudden en met een inlegvel (wasbaar of wegwerp) komt er minder tot geen poep op de luier. Met een goede wasroutine wordt alles goed schoon, ook uw wasmachine.
Op welke pakketten geldt de korting?
De korting geldt voor nieuw gekochte en tweedehands wasbare luierpakketten. Tweedehandspakketten kunt u bijvoorbeeld op online platforms kopen. Daarnaast geldt de korting op zowel gekochte als gehuurde pakketten. De eerste vijftien aanmeldingen ontvangen een korting van 250 euro. Voor gehuurde en tweedehands gekochte pakketten geldt een korting van 50% op het aankoopbedrag met een maximum tot 250 euro.
Is het niet een gedoe?
Dit is erg persoonlijk en afhankelijk van welk soort wasbare luiers u gebruikt. De één vindt het handig om doeken te vouwen (die zijn goedkoper en drogen snel). De ander wil juist een alles-in-één luier die met hetzelfde gemak aan te doen is als een wegwerpluier. De extra handelingen bij wasbare luiers vinden de meeste mensen wel meevallen. Het grootste werk, het wassen, wordt immers door de wasmachine gedaan.
Kost het niet veel tijd?
Veel ouders vinden wasbare luiers prima te combineren met hun werk. Extra werk en tijd bent u kwijt aan het wassen en drogen (1,5 tot 2 keer extra per week) en het klaarleggen van de luiers.
Met welke luiers kan ik het beste beginnen?
Het is verstandig goed te kijken welke soorten luiers er zijn en wat bij u past. De prijzen zijn verschillend, dus het hangt ook van uw budget af. De wasbare Luierwereld kan u gratis advies op maat geven.
Welk type luier kan ik het beste aanschaffen?
Welk type luier bij u past is persoonlijk en afhankelijk van uw situatie. Is uw kindje vaak bij de opvang? Dan kan het fijn zijn om de alles-in-één luiers te hebben. Die is gebruiksvriendelijk om aan te doen, maar is weer wat duurder in aanschaf. En kosten met wassen, drogen en voorbereiden weer meer werk. Het gratis advies van de wasbare Luierwereld kan u helpen bij advies op maat, passend bij uw wensen.
Hoe lang gaan wasbare luiers mee?
Dit is afhankelijk van het merk, materiaal en de zorg die u geeft aan het wassen en drogen. Over het algemeen gaan wasbare luiers twee kindjes mee.
Waar kan ik wasbare luiers kopen?
Er zijn verschillende webshops in Nederland en er zijn ook enkele fysieke winkels. Verder kunt u ze op ook tweedehands overnemen van particulieren.
Waar kan ik terecht voor informatie of advies?
Op de Wasbare Luierwereld website vindt u veel informatie en kunt u de webshops die de wasbare luier aanbieden vinden.
Hoe was ik wasbare luiers?
- Zorg dat de luiers uit elkaar zijn en klittenband vastzit en doe de luiers in de wasmachine.
- Draai een kort (koud)programma van 15 of 30 minuten met een wat wasmiddel en kies voor minimaal 1000 toeren centrifugeren.
- Draai een hoofdwas op 40 of 60 graden met voldoende wasmiddel en kies voor minimaal 1000 toeren centrifugeren.
- Leg of hang de luiers te drogen, waarbij u de delen met elastiek met het midden van de luier over de draad hangt. Sommige luiers mogen in de droger.
Wat betekent het voorwassen van wasbare luiers?
Om ervoor te zorgen dat nieuwe luiers goed absorberen moeten ze 'ingewassen' worden. Katoen en microvezel moeten een keer voorgewassen worden, bamboe en hennep drie keer (zonder tussendoor drogen).
Bij het wassen van de luiers is het belangrijk een korte voorwas te doen om te voorkomen dat de hoofdwas in erg vuil water wordt gedaan, waardoor de luiers niet goed schoon worden.
Welk wasmiddel kan ik het beste gebruiken?
Gebruik een wasmiddel voor gekleurde was zonder (optische) bleekmiddelen en zonder wasverzachter. Het deel enzymen mag maximaal 5% zijn, net als het deel zeep. De voorkeur is poeder en weinig parfum.