De gemeente Voorst heeft duurzaamheid als speerpunt. Een belangrijke doelstelling is om als gemeente energieneutraal te worden. Duurzaamheid is uitgewerkt in het Addendum bij de nota Duurzaamheid uit 2016 (PDF - 0,5 MB) . Zo maken we zelf duurzame en energiebesparende keuzes, bij ons eigen vastgoed en met ons inkoopbeleid.

Maar, het doel bereiken kunnen we niet alleen! Bewoners en bedrijven spelen een grote rol als we aan de slag gaan met duurzaamheid. De gemeente Voorst helpt met concrete projecten. 

Wat u kunt doen

We informeren u als inwoner of ondernemer graag over de mogelijkheden die er voor u zijn. Van isolatie tot zonnepanelen en financiële mogelijkheden. Die vindt u in het menu rechts. Wilt u meepraten over de Regionale Energie Strategie (RES) of de Voorster Energie Strategie (VES)? Neem dan een kijkje in onze digitale inloopruimte en laat uw reactie achter. 

Energiezuinig wonen in Voorst

De allereerste stap is energie besparen want wat we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Energie besparen is goed voor uw portemonnee en het milieu. Maar waar te beginnen? Om bewoners daarbij te helpen organiseert de gemeente regelmatig (digitale) bijeenkomsten, projecten en inkoopacties.

Energieadvies voor u en uw buurt

Een energiezuinige woning is toekomstbestendig én een slimme investering. Steeds meer woningeigenaren denken daarom na over energiebesparing in hun woning, bijvoorbeeld met isolatie of zonnepanelen. Waar kunt u het beste beginnen? Daarmee helpt de gemeente u graag op weg. Woningeigenaren kunnen zich aanmelden voor een gratis energieadviesrapport. Zo weet u waar u kunt beginnen met het besparen van energiekosten. Goed voor het milieu en uw portemonnee.

Dit jaar zijn er buurtacties in Twello en Klarenbeek georganiseerd. Meer informatie en de gratis rapporten vindt u op de website van Regionaal Energieloket.

Collectieve inkoopacties

Steeds meer inwoners kiezen voor een energiezuinige woning. Minder energie gebruiken en duurzaam opwekken is goed voor het klimaat en voor uw portemonnee. Met een collectieve inkoop willen wij u als inwoner helpen om de woning energiezuinig te maken. U krijgt een goede kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs. 

De gemeente Voorst heeft in samenwerking met Energierijk Voorst collectieve inkoopacties opgezet voor zowel zonnepanelen als isolatie en waterzijdig inregelen. U vindt alle informatie over lopende acties op de site van het Regionaal Energie Loket.

Vragen over de collectieve inkoopacties? Mail gerust naar duurzaam@voorst.nl en wij beantwoorden al uw vragen.  

EnergieRijk Voorst (ERV)

EnergieRijk Voorst (ERV) is een burgerinitiatief dat de gemeente Voorst samen met een aantal Voorster bedrijven ondersteunt. De cooperatie heeft als doel energie besparen, zelf energie opwekken en onafhankelijk worden van de grote energieleveranciers. Met projecten wordt gewerkt om deze doelstellingen te halen.

EnergieRijk Voorst en gemeente Voorst werken op veel gebieden samen, zoals de energiecoaches, het energieloket en (tijdelijk) collectief inkopen van isolatiemateriaal en zonnepanelen.

Meld u aan

De organisatie bestaat volledig uit enthousiaste vrijwilligers en is altijd op zoek naar nieuwe enthousiastelingen. Wilt u ook bijdragen aan een energieneutrale gemeente, meld u dan aan door te mailen naar info@energierijkvoorst.nl 

Financiering duurzame projecten

Wilt u uw woning verduurzamen? Of heeft u een duurzaam initiatief? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een subsidie en/of lening. Al veel inwoners hebben voor het verduurzamen van hun woning gebruik gemaakt van bijvoorbeeld de duurzaamheidslening,  subsidies of belasting teruggave bij zonnepanelen.