Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om uw huis te verduurzamen. Dat is niet alleen goed voor het milieu. Vaak zijn die maatregelen ook goed voor uw portemonnee, de waarde van uw huis en uw woongenot. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Verbouw of renoveer uw woning met duurzame, circulaire (herbruikbare) materialen;
  • Help vogels, vleermuizen, vlinders, bijen en andere insecten met een ecologisch ingerichte tuin, een 'insectenhotel', nestkastjes, speciale gevelstenen of nesteldakpannen. De gemeente houdt regelmatig een campagne om eigenaren van akkerranden te helpen met het inzaaien van bloemrijke stroken;
  • Installeer besparende kranen en ander waterbesparend sanitair;
  • Zorg dat regenwater in de bodem kan wegzijgen, als voorraad voor de zomermaanden. De gemeentelijke actie 'tegels eruit, plant erin' helpt u om onnodige verharding in de tuin te verwijderen;
  • Kies voor een elektrische auto. U kunt een gratis laadpaal aanvragen voor op de stoep aan de straat. Daarover meer op deze pagina;
  • Neem energiebesparende maatregelen en zonnepanelen. Een makkelijk startpunt om u op weg te helpen is de website van MilieuCentraal.

Energie als speerpunt

Verduurzaming met energiemaatregelen is op dit moment een belangrijk speerpunt van de gemeente. Als eigenaar van een woning kunt u daar zelf veel aan doen. Denk bijvoorbeeld aan besparende apparatuur, isolatie van dak, gevel en vloer, zonnepanelen, elektrisch koken en een warmtepomp. De overheid wil dat Nederland veel minder afhankelijk wordt van aardgas en het beleid is dat we ergens tussen 2030 en 2050 helemaal van aardgas afscheid nemen. Op de webpagina Aardgasvrij wonen vindt u meer informatie hoe we dat voor elkaar krijgen. Voor u een goed startpunt is het aanvragen van een (gratis) energiecoach die thuis komt meekijken welke opties er zijn om uw energiegebruik te verminderen.

Een stapje verder is advies vragen van onze (ook meestal gratis) energieadviseur, die in meer detail naar energieopties kijkt. Het adviesgesprek gebeurt telefonisch, via videobellen of op het gemeentehuis. U maakt een afspraak door te mailen naar duurzaam@voorst.nl

Laat u inspireren door mensen uit de buurt

Veel bewoners in uw buurt, dorp of omgeving hebben al bijzondere en leuke verduurzaming maatregelen genomen. Zij laten dat graag aan uw zien en u kunt van alles vragen over het waarom, wat, hoe en wat het heeft gekost. Neem daarom een kijkje op de website van de Nationale Duurzame Huizenroute.

Financiƫle aspecten

Uw woning (en eventueel tuin) verduurzamen hoeft niet veel geld te kosten. Maar voor de wat grotere bedragen zijn er diverse mogelijkheden om u een handje te helpen. Drie veelgebruikte en laagdrempelige regelingen zijn:

  1. Met de Groene Bon van de gemeente kunnen huishoudens met een kleine portemonee toch een aantal basismaatregelen nemen.
  2. Met de landelijke ISDE-subsidie krijgt u een tegemoetkoming voor onder meer isolatie, isolerend glas, zonneboiler of warmtepomp.
  3. Stimuleringslening: bij de gemeente kunt u een speciale lening aanvragen voor het verduurzamen en/of het toekomstbestendig maken van uw woning.

Op deze pagina vindt u nog meer financiĆ«le regelingen.