De overheid wil Nederland zo snel mogelijk onafhankelijk maken van aardgas. Tussen nu en 2050 moet in principe elk gebouw van het aardgas af. In 2021 maakten alle gemeenten daarom een Warmtetransitievisie waarin globaal staat hoe elke buurt straks op een andere manier kan worden verwarmd. Via onderstaande knop kunt u aanklikken waar u woont en ziet u een schermpje verschijnen met meer informatie:
Wijkuitvoeringsplannen
Na de Warmtetransitievisie maken alle gemeenten op dit moment zogeheten Wijkuitvoeringsplannen. Daarin staat in detail hoe een buurt of dorp kan afstappen van aardgas. Bijvoorbeeld door woningen extra te isoleren en een warmtepomp (of andere aardgasloze verwarming) te plaatsen. Zo'n plan beschrijft ook:
- Wie welke kosten draagt
- Hoe alles praktisch uit te voeren
- Gevolgen voor het elektriciteitsnet
- Welke organisaties en bedrijven daarbij nodig zijn
Planning
Het plan maakt de gemeente niet alleen, maar samen met bewoners, bedrijven, woningcorporaties, adviseurs en andere overheden. Wanneer wordt er voor uw dorp of buurt een plan gemaakt?
- Wilp: planvorming gestart eind 2022, vaststelling plan was november 2023
- Engelenburg: start 2023
- Steenenkamer: start 2023
- Twello-Zuid (planetenbuurt): start 2024
- Overige kernen: na 2024
Vragen of opmerkingen? Stuur dan een mailtje naar aardgasvrij@voorst.nl. Blijf makkelijk op de hoogte door u te abonneren op de digitale nieuwsbrief.
Zelf van het aardgas af in 4 stappen
Natuurlijk kunt u ook zelf meteen aan de slag:
- Maak een energieplan voor uw woning. De gemeente biedt gratis technische adviezen (zie onder). waarmee u zelf een passende aanpak voor uw woning kunt maken.
- Zorg dat uw woning goed is (na)geïsoleerd. Vooral gevels en ramen, daarna ook dak en vloer.
- Plaats zonnepanelen om zelf stroom op te wekken. Heeft u geen (geschikt) dak of plek in de tuin? Doe dan mee met projecten van een energiecoöperatie, waarbij uw panelen elders liggen.
- Plaats een warmtepomp, of als tussenstap eerst een hybride warmtepomp. Hier vindt u erkende installateurs in de buurt.
Energieadvies voor uw woning
U kunt direct naar een aannemer, isolatiebedrijf, glasleverancier of installateur stappen. Maar vaak is het beter om eerst advies in te winnen. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat u hier (meestal gratis) onafhankelijk advies kunt inwinnen:
- Boek een energiecoach: via de lokale energiecoöperatie EnergieRijk Voorst kunt u een energiecoach boeken die een keer bij u thuis komt. Deze vrijwilliger is opgeleid voor globale en praktische energieadviezen.
- Laat een energieadviseur meekijken: via de gemeente kunt u ook een bouwkundig advies vragen van een gespecialiseerd energieadviseur. Stuur een mailtje naar duurzaam@voorst.nl en de adviseur neemt contact met u op.
- Ga naar het Regionaal energieloket: dit is een digitaal loket, met veel informatie over het verduurzamen van uw woning. Hierop vindt u ook alle actuele lokale acties.
Meer leren?
Er is zoveel technische informatie over aardgasvrij wonen, soms tegenstrijdig, dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Onderstaande websites zijn betrouwbare, onafhankelijke en begrijpelijke startpunten om te beginnen:
- Landelijke bewonersinfo bij MilieuCentraal
- Lokaal advies van Regionaal Energieloket
- Alles over de warmtepomp bij Warmtepomp weetjes
- Samen energie besparen en opwekken bij energiecoöperatie Energierijk Voorst