Om te kunnen trouwen heeft u een zogeheten BABS nodig: een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Deze trouwambtenaren voltrekken officieel het huwelijk. U bepaalt zelf welke trouwambtenaar u wilt en geeft dit door aan de gemeente. Hij of zij neemt dan enkele weken voor het huwelijk contact op om uw wensen te bespreken. Het is ook mogelijk om een bekende aan te wijzen als eenmalig trouwambtenaar (zie kader onderaan deze pagina). 

De Voorster BABSen op een rij

Hedwig Peters

"Mijn werkwijze is persoonlijk, informeel, interactief en daar waar mogelijk/wenselijk met humor, máár met respect naar de wettelijke verbintenis. En dit alles met een zachte 'G', want ik ben geboren en getogen in Brabant. Natuurlijk stem ik alles af op jullie persoonlijke wensen en omstandigheden en voeg mijn ideeën en ervaring hieraan toe. Er is veel mogelijk tijdens een wettelijke verbintenis, meer misschien wel dan jullie denken. En dit alles zal aan bod komen tijdens het voorgesprek met jullie. Het moet immers een huwelijksvoltrekking worden met een persoonlijk verhaal en de stijl en inhoud krijgen die bij jullie past. Jullie dag moet niet alleen ontspannen, sfeervol, warm en persoonlijk beginnen samen met jullie daggasten, deze dag moet ook uniek/intiem beginnen!  En dat is waar ik met héél véél plezier mijn energie insteek. In mijn functie als BABS zie ik het dan ook als mijn taak om jullie een mooie, persoonlijke herinnering mee te geven aan jullie huwelijksvoltrekking waar jullie hopelijk nog lang met veel plezier op terug kunnen kijken. Ik wens jullie veel plezier met alle voorbereidingen en kijk er naar uit jullie te ontmoeten!"

Yvonne Rosenkamp-Salimans

"Nadat ik 15 jaar als commercieel buitendienst medewerkster werkzaam ben geweest in het westen van het land en de kinderen het huis uit waren zijn mijn man en ik terug gegaan naar onze geboortestreek. Het is zover....Jullie hebben besloten om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan en dan moet er ook nog gekozen worden voor een BABS. Het is voor mij een enorme uitdaging om voor een paar een persoonlijke ceremonie samen te stellen. Er mag zeker ruimte zijn voor humor en emotie, maar de ceremonie moet bovenal bij jullie passen. Immers niet ik maar jullie staan centraal die dag. Ik zie het tevens als mijn taak jullie te adviseren wat er zoal mogelijk is tijdens de ceremonie. Het is voor mij als BABS een eer om met jullie als middelpunt deze gebeurtenis te laten plaatsvinden in een sfeer waar alle betrokkenen zich in herkennen."

Rinet Brinks

"Omgaan met mensen staat centraal in mijn hele leven. Ik ben in Drenthe geboren en opgegroeid. Na omzwervingen, woon ik inmiddels alweer meer dan 13 jaar samen met mijn echtgenoot in de gemeente Voorst. Naast Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS) ben ik ook werkzaam als sociaal werker (ouderenadviseur). In mijn werk maar ook privé vind ik het fijn als ik erin slaag mensen iets gelukkiger en blijer te maken door o.a. mooie contacten/ relaties tot stand te brengen. Vertrouwen en een fijne sfeer en als het mogelijk is wat humor op zijn tijd zijn wat mij betreft de basis ingrediënten voor een dergelijk succes. Dit geldt ook voor het mooie BABSwerk. Of jullie het nu als een klein officieel moment zien of als het belangrijkste onderdeel van jullie ultieme feestdag, jullie krijgen altijd te maken met een BABS. Mijn inzet is er hoe dan ook op gebaseerd dat dit wettelijke onderdeel van jullie feestdag onvergetelijk gaat worden. Ik probeer altijd om het officiële moment zo goed mogelijk bij jullie wensen aan te laten sluiten, juist omdat ik die goede sfeer en humor zo belangrijk vind. Een op maat geschreven persoonlijk woord, gevoel voor sfeer en spontaniteit, dat zijn dan ook mijn kernwoorden als het gaat om het begeleiden van jullie huwelijksbelofte."

Hans Zuijdveld

"Hans Zuijdveld, aangenaam. Ik ben geboren in 1954 te ’s-Gravenhage. Wilde op mijn achttiende het klooster in, ben acteur geworden, presentator, operaregisseur, plantagebeheerder in Costa Rica en nu Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand. Zo kunnen dingen dus lopen. Heb twee leuke kinderen, dochter Ziggy en zoon Sep. Zijn al lang het huis uit. Ben na 25 jaar gescheiden, maar woon inmiddels zielsgelukkig samen met mijn Willy in Twello. Alleen, zij wil uit principe niet trouwen, dus… dan maar jullie. Naast het officiële, want dat is het en daarom ben ik erbij… Samen kijken wat jullie van de ceremonie verwachten. Hoe we het kunnen vormgeven. Jullie achtergrond, familie, vrienden, werk, het heden, de toekomst. Dit is jullie superbelangrijke beslissing en dag. Ik hoop dat ik daaraan kan bijdragen. Jullie geven aan, of ik doe voorzetten."

Marc van den Hoogen

"Ik werk mijn hele leven al vóór en vooral mét mensen. Dat geeft me energie en daar word ik blij van. Bovendien houd ik ervan om met woorden een mooi verhaal te maken. Vanwege die combinatie geniet ik ervan om mensen toe te spreken op de memorabele momenten in hun leven. Jullie huwelijksvoltrekking moet een feest, één van de hoogtepunten van jullie trouwdag zijn. Ik verheug me erop, om op jullie huwelijksdag een levendige ceremonie te verzorgen, die bij jullie past en waar je je in herkent. Daarom kom ik graag op bezoek voor jullie persoonlijke verhalen. Samen bespreken we uitgebreid jullie wensen voor deze bijzondere dag. Ik ga heel goed luisteren wat voor jullie echt belangrijk is. Op basis daarvan maak ik een ongedwongen speech met diepgang, humor en soms ook een brok in de keel. Op de momenten dat dit gevraagd wordt vanzelfsprekend ingetogen en serieus. Samen maken we er een persoonlijke en sfeervolle ceremonie van. Ik stel alles in het werk om ervoor te zorgen dat jullie, en allen die je lief zijn, de herinnering aan de huwelijksvoltrekking, als één van de hoogtepunten van jullie trouwdag kunnen koesteren."

Een bekende tot BABS benoemen

Naast onze vaste trouwambtenaren, is het ook mogelijk om zelf een babs van buiten onze gemeente te kiezen. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden. Deze persoon moet benoemd zijn als babs in een andere gemeente en aantoonbare ervaring hebben in het voltrekken van huwelijken. De babs voor één dag moet al beëdigd zijn bij de rechtbank. Daarnaast zijn er kosten aan verbonden. Lees hier meer over het benoemen van een babs voor één dag.