De Voort, Gravenstraat 32


Bouwdatum: 1931

De Voort, Gravenstraat 32

De geschiedenis van deze boerenplaats, voorheen ook bekend als Beuninck en Beijnoemsgoed, is terug te voeren tot de 15de eeuw. Het goed kwam vervolgens in eigendom van diverse grootgrondbezitters en werd bewoond en bewerkt door pachters. In 1760 werd het Oude en Nieuwe Gasthuis te Zutphen eigenaar en deze zou dit tot het einde van de 20ste eeuw blijven.

Dit gasthuis geeft ook opdracht tot de bouw van de huidige boerderij in 1931, dat een modelboerderij lijkt te zijn geweest. Het ontwerp is een combinatie van enerzijds een traditionele opzet en anderzijds een vernieuwende plattegrond, vormgeving en constructiewijze. Boerderij Ankersmit, eveneens aan de Gravenstraat en eveneens eigendom van het gasthuis, werd ook in deze periode herbouwd en kreeg vrijwel hetzelfde ontwerp als De Voort. 

De eikenbomen in de grasstrook bij het erf vormen vermoedelijk een poot- of bomenbrink. Dit was een zogenaamde erfbrink, bedoeld voor eigen gebruik. Dergelijke bomenbrinken kwamen vroeger op meerdere plekken voor in de marke van Voorst en Noord-Empe. (GM)

Bijbehorende monumenten: naastgelegen varkensschuur, overkapping, mestvaalt, landbouwschuur en eikenbomen (laanbeplanting en bomenbrink)