Woensdagmiddag langer open voor reisdocumenten


Van 3 april t/m 3 juli 2024 is burgerzaken tijdelijk op woensdagmiddag extra geopend voor het aanvragen van reisdocumenten. Inwoners kunnen dan tot 16.00 uur een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Door de verwachte paspoortpiek verwachten wij extra drukte in aanloop naar de vakantieperiode. Met deze verruiming van de openingstijd (normaal is burgerzaken tot 14.00 uur geopend) hebben inwoners meer mogelijkheden voor het plannen van een afspraak. En hebben ouders een extra moment om samen met hun kind een reisdocument aan te vragen (ouder(s) en kind moeten hiervoor persoonlijk aan de balie toestemming geven).

Reisdocument aanvragen

Voor het aanvragen van een reisdocument neemt u het volgende mee naar het gemeentehuis:

  • Voor een paspoort: uw huidige (verlopen) paspoort.
  • Voor een identiteitskaart: uw huidige (verlopen) identiteitskaart (als u zowel een (verlopen) paspoort als een (verlopen) identiteitskaart heeft, neemt u beide reisdocumenten mee).
  • Een nieuwe pasfoto.

U betaalt het reisdocument direct bij de aanvraag (bij voorkeur met PIN).

Reisdocument voor kind aanvragen

Vraagt u een identiteitskaart aan voor uw kind jonger dan 12 jaar, of een paspoort voor uw kind jonger dan 18 jaar? Dan moet u hiervoor als ouder(s) persoonlijk aan de balie toestemming geven bij de aanvraag. Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen.

Komt één van de ouders mee? Dan moet de andere ouder schriftelijk toestemming geven. Gebruik hiervoor het toestemmingsformulier 'afgifte reisdocument voor minderjarigen': deze staat onder ‘formulieren’ op voorst.nl/paspoort-rijbewijs-en-uittreksel/paspoort.

Let op: uw kind moet altijd meekomen bij het aanvragen en ophalen van het reisdocument.

Reisdocument gestolen of verloren

Is uw reisdocument gestolen, verloren of kwijt? Dan hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing wel zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan. U kunt ook via voorst.nl/paspoort-rijbewijs-uittreksel/paspoort-of-id-kaart-verloren-of-gestolen de vermissing met uw DigiD doorgeven. Daarna moet u dan nog wel een nieuw reisdocument aanvragen.