'Politiek actief' voor inwoners

Voorjaar 2021 vijfde cursus Politiek Actief voor inwoners

Denk je wel eens: ik zou wel willen weten hoe de politiek werkt? Of zou je meer invloed willen uitoefenen in de gemeente Voorst? Meedoen in de lokale politiek is misschien wel leuker en eenvoudiger dan je denkt.

Op woensdagavond 3 maart 2021 starten we met de vijfde cursus Politiek Actief voor inwoners van de gemeente Voorst van 18 jaar en ouder. En het mooie is: de cursus is gratis. 

Gedurende ongeveer 7 avonden gaat het op een leuke en ontspannen manier over staatsinrichting, de werkwijze van de gemeenteraad, beleidsontwikkeling (en beinvloeding daarvan) en gemeentefinancien. Bijna elke cursusavond gaat de groep een gedeelte van de avond debatteren. Speeddaten met raadsleden staat op het programma, maar ook diepgaandere gesprekken met raadsleden, evenals het bijwonen van ronde-tafelgesprekken van de gemeenteraad (beeldvormende vergadering) en een raadsvergadering (debatteren en besluiten nemen).

Door wie?

De cursus wordt verzorgd door de griffier van de raad van de gemeente Voorst in nauw samenspel met debatclub Haantje de Voorste en wordt gefaciliteerd door ProDemos (Huis voor democratie en rechtsstaat). 

Wanneer?

 • Woensdag 3 maart 19.30 uur
 • Woensdag 10 maart 19.30 uur
 • Woensdag 17 maart 19.30 uur
 • Woensdag 24 maart 19.30 uur
 • Woensdag 31 maart 19.30 uur
 • Woensdag 7 april 19.30 uur
 • Maandag 12 april 17.00 uur (uitleg over vergadermodel gemeenteraad)
 • Maandag 12 april 19.30 uur (digitaal bijwonen ronde-tafelgesprekken)
 • Maandag 19 april 19.00 uur (uitreiking certificaten)
 • Maandag 19 april 19.30 uur (digitaal bijwonen raadsvergadering)
 • Woensdag 21 april 19.30 uur (afsluitende cursusbijeenkomst)

Waar?

In verband met coronapandemie vindt de cursus volledig digitaal plaats. 

Inschrijfstermijn gesloten, plaatsen op wachtlijst mogelijk

Voor deze cursus is de inschrijftermijn inmiddels gesloten. De cursus is ook helemaal volgeboekt. Heeft u interesse? Stuur dan een e-mail naar griffie@voorst.nl. Daarin graag naam, adres, telefoonnummer en leeftijd vermelden. Wij plaatsen u dan op de wachtlijst voor een volgende cursus Politiek Actief voor inwoners.
Meer weten? Bel dan met Bernadette Jansen (griffier) via 0571-279 217 of Dini Vriezekolk (locogriffier) via 0571- 279 387.

Verplichtingen?

De cursus Politiek Actief voor inwoners is bedoeld voor iedereen die er over nadenkt om politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard ben je na de cursus niet verplicht om ook daadwerkelijk politiek actief te worden. 

Reactie van een cursist (december 2020):

“Vanmiddag heb ik mijn certificaat Politiek Actief ook fysiek mogen ontvangen. Daar ben ik uiteraard heel blij mee.
Via deze mail wil ik jullie beiden nogmaals hartelijk danken voor het mogelijk maken van deze cursus en jullie tomeloze inzet en enthousiasme om de groep in de Voorster politiek wegwijs te maken. Het waren goed verzorgde en interessante avonden met een leuke groep cursisten. Ik heb ervan genoten.
Keep up the good work!”

Hierboven de cursisten die in december 2016, februari 2017, juli 2017 en december 2020 hun certificaten hebben ontvangen uit handen van de burgemeester. Het enthousiasme en de leergierigheid van de cursisten was opvallend.

Meer weten? 

Stuur een e-mail aan griffie@voorst.nl of bel met de griffie: Bernadette Jansen (griffier) (0571) 279 217 of Dini Vriezekolk (loco-griffier) (0571) 279 387. U bent van harte welkom.